Domů > Internet obecně > Datové schránky - první zpráva

Datové schránky - první zpráva

Minulý týden, jsme se stěhovali do nových prostor ve Strašnicích. Mimo jiné bylo třeba nahlásit na všemožných úřadech změnu naší korespondenční adresy. V případě finančního úřadu bylo možné změnu nahlásit pomocí Datových schránek. V tomto článku se chci podělit o svoji první zkušenost s použitím služby Datových schránek.

Přihlášení do Datových schránek proběhlo bez větších problémů. Chvíli mi trvalo najít stránku s formulářem pro přihlášení, čekal bych do očí bijící odkaz někde na oficiálních informačních stránkách Datových schránek www.datoveschranky.info. Dalším drobným zádrhelem byla instalace kořenových certifikátů Postsignum. Nakonec jsem našel potřebné certifikáty zde: http://vca.postsignum.cz/…horities.php.

Po přihlášení bylo poměrně jasné, co dál. Stisknul jsem tlačítko Nová zpráva. V prvním kroku jsem byl požádán o vyplnění, komu chci zprávu poslat. Formulář pro vyhledávání příjemců se ale choval dost zvláštně. Potřeboval jsem zprávu poslat na Finanční úřad v Jindřichově Hradci. Zkusil jsem tedy nejprve zadat do políčka Název organizace výraz „financni urad“. Výsledkem bylo toto:

„financni urad“: nic nenalezeno

„financni urad“: nic nenalezeno

Nic nebylo nalezeno. Mým druhým pokusem bylo použít diakritiku, tedy „finanční úřad“:

„finanční úřad“: příliž mnoho výsledků

„finanční úřad“: příliž mnoho výsledků

Hmm, tady mi svitla naděje, ale stále žádný výsledek. Zkusil jsem tedy přednější výraz „finanční úřad jindřichův hradec“ a … zase nic. Posledním pokusem bylo vyplnění „finanční úřad“ do políčka Název organizace a „jindřichův hradec“ do políčka Obec. Stále bez výsledku. Nakonec jsem se uchýlil k vyhledání IČO finančního úřadu na jiných stránkách a poté vyhledání příjemce podle IČO.

Samotnou zprávu nenapíšete bez nainstalování pluginu 602 XML Filler. 602 XML Filler je nástroj pro vyplňování elektronických formulářů, proč ale nestačí obyčejný HTML formulář?

Nová zpráva

Nová zpráva

Finančnímu úřadu jsem potřeboval sdělit naši novou korespondenční adresu. Ve formuláři ale úplně chyběla možnost přímo zadat text zprávy. Po několika minutách zkoumání jsem musel zprávu napsat ve Wordu a tento dokument přiložit k datové zprávě.

Psaní zprávy mi trvalo bez mála hodinu. Jaké jsou vaše zkušenosti?

Jan Šmuk Internet obecně

  1. 24.02.2010 na 00:16 | #1

    Pro rychlé vyhledání mi stačilo vždy zadat do pole název organizace jen název města, ve které se organizace nachází. Potom se mi zobrazili výsledky včetně organizace, kterou jsem hledal.
    I přes nedostatky, které datové schránky mají je jejich použití mnohem komfortnější než posílat doporučené dopisy úřadům.

  2. Pavel Sedlář
    24.02.2010 na 10:23 | #2

    Já jsem poslal hlášení na OSSZ – přihlášku zaměstnance na originálním formuláři OSSZ v PDF. Přišla mi od nich zpráva, že jejich systém neumožňuje přijmout datovou zprávu, neboť „povaha zaslaných dokumentů vylučuje jejich doručování prostřednictvím datové schránky OSSZ.“ Prý to pak museli zpracovat ručně a to je zatěžuje. Doporučili mi proto, abych příště dokument vytiskl a poslal poštou – pak prý bude vše OK.

    Pavel Sedlář

  3. 25.02.2010 na 01:26 | #3

    S OSSZ a VZP komunikujeme přes http://portal.gov.cz/ Je k tomu potřeba vlastní certifikát. Snad se již brzy způsoby komunikace s našimi úřady sjednotí.

  4. Karel Cina
    03.03.2010 na 15:46 | #4

    Používám aplikaci Multischránka (funguje v různých platformách). Aplikace má vlastní Adresář kontaktů=po jednoduchém vyhledání v ISDS je možné si kontakt uložit pro příští použití (i za stavu offline=příprava zpráv k pozdějšímu odeslání). Aplikace je pro správu 1 DS zdarma, popis instalace na jejích stránkách je poměrně jednoduchý (včetně upozornění na certifikát PostSignum). Fakt, že pro psaní je prostor jen ve Věci a detaily sdělení musí být v příloze, je dán pojetím správce ISDS a nelze obejít. Pozor v ISDS jsou zprávy starší 90 dnů mazány, s aplikací zůstávají v počítači.

  5. Christina Herman
    09.08.2010 na 15:52 | #5

    Datove schranky porad vyzaduji instalovat, nebo updateovat nove softwarove doplnky, certifikaty. Instalace malokdy probehne jak ma, vzdy mi trva hodku nez novou verzi rozchodim. Heslo musim menit – a to ze si nova hesla nezapamatuji, ale musim napsat hned vedle komutru jako vetsina uzivatelu, to uz nikoho nezajima. Pozor, tuhle jsem opravdu heslo zapomnela. Musela jsem fyzicky na czechpoint, kde mi rekli, ze to nedelaji, ze musim na postu. Tam mi rekli, ze na czechpoint. Odkud se bere tato irracionalni bazen o autenticnost a zabezpeceni. Kdyby stat slouzil obcanum, a ne obcane jemu, tak by se nikdo o autenticnos­t nebal.

  6. 19.10.2011 na 16:19 | #6

    Když jsem to první krat viděl myslel jsem že raději zajdu osobně na úřad:) ale i díky tomuto článku a příspěvkem jsem to zvládl docela rychle, diky

  7. 03.04.2012 na 12:28 | #7

    @Zdeno
    Vypadá to docela složitě. Asi datové schránky oželím a budu to řešit raději osobně na úřadech :-)

  8. 06.10.2013 na 22:48 | #8

    Přijde mi že to programovali naprostý diletanti. Souhlasím s panem Sedlářem jenom s tím rozdílen že já jsem jim řek že to je jejich problém a pokud mají s .pdf problém až mi to datovou správou dají na srozuměnou a pokud to nebude patřične oparagrafované budu to považovat za bezpredětné a klidně mě můžou žalovat. Pak se již neozvali, asi to překlepali ručně.

  1. Žádné zpětné odkazy
Musíte být přihlášen k poslání komentáře.